Nieuwe homepage Judo Vianen

Probleem

De website van Judo Vianen is inmiddels weer een aantal jaren oud, het werd tijd voor een opfrisbeurt. De website was destijds ingericht om leden en potentiële leden te informeren over de vereniging. Het bleek soms toch dat mensen bepaalde informatie, zoals de kalender of exameneisen niet wisten te vinden.

Oplossing

Een nieuwe homepagina waarbij gebruikt wordt van sfeerbeelden, duidelijke gebieden heeft met de belangrijkste punten voor (nieuwe) leden. Een homepagina die de boodschap van de vereniging uitdraagt.

Gebruikte tools
Oude homepagina

Voorbereiding

Om de website goed onder handen te kunnen nemen heb ik het volgende voorbereid. 

Huidige website

De huidige website heb ik nogmaals bekeken, deze is jaren terug door mij ontworpen. Hier heb ik direct notities gemaakt met wat er wel en niet op moest staan. Wat er aangepast moest worden en hoe ik bezoekers beter kan sturen naar hun doel.

User scenario's en ervaringen

Uit ervaring is gebleken dat niet elk (nieuw) lid moeite wilt stoppen in het vinden van informatie. Het moet dus gemakkelijker worden voor hen om snel te vinden wat ze zoeken. Daarvoor heb ik een aantal user stories uitgeschreven. Die vind je hieronder.

Scenario "Al jaren lid van Judo Vianen"

Wanneer een judoka op jonge leeftijd begint met judo en dit altijd blijft volhouden komt er een moment dat je al jaren lid bent van dezelfde vereniging en denkt dat je alles wel een keer hebt gezien of gehoord. Je weet dat de vereniging altijd veel communiceert via de mail naar hun leden en vind het allemaal wel prima.

Op een dag is jouw dochter ziek, gaat niet naar school en kan ook niet naar de training. “Hmm, kan ik dit de trainer laten weten of niet? Daar was iets voor dacht ik..” En je besluit de website van de vereniging te openen. Direct op de homepagina zie je de knop: ‘Les afwezig?’. “Bingo! Die moet ik hebben.”

Je vult de gegevens in van jouw dochter en kunt met een gerust hart verder de zorg voor haar oppakken, want je hoort inmiddels dat ze hulp nodig heeft. “Ik kom er aan schat!”.

Scenario: "Het nieuwe lid"

Stefan is vader van een zoontje van 8, Luuk. Luuk heeft recent op school een judoles gehad en is helemaal verliefd geworden op de sport. Stefan hoort dat en vraagt of Luuk anders op judo zou willen. “JA!” is het antwoord.

Stefan gaat hierop naar Google en tikt in “Judo in Vianen”, hij komt hiermee direct uit bij de website van Judo Vianen en klikt op de link. 

Stefan wilt graag weten wanneer de trainingen zijn en of Luuk een keer kan meedoen met een les, voor hij lid moet worden. Hij ziet direct de knop “proefles volgen” en klikt er op, want dat is wat Luuk graag zou willen.

Op deze pagina krijgt Stefan meteen het overzicht van de lessen te zien en of er plek is in de groep waar Luuk in zou passen qua leeftijd. Handig!

Al vraagt Stefan zich nog wel af waar de lessen in Vianen zijn, dus hij klikt nog wat extra rond op de website om meer te weten te komen over de vereniging. 

Stefan heeft genoeg gezien en besluit Luuk in te schrijven voor een proefles. En nu afwachten maar.

Menu structuur

Niet alleen de homepagina, maar ook het menu was aan een opfrisser toe. Hier stond heel veel informatie verstopt onder meerdere uitvouwmenu’s. Hiervoor ben ik met post-its aan de slag gegaan op de dichtstbijzijnde deur. Alle bestaande pagina’s uitgeschreven om daarna te ordenen. Hier kwam ik er achter dat er een aantal pagina’s niet bovenaan nodig waren, daar heb ik een footer-menu voor ingericht, die hadden ze namelijk helemaal nog niet. 

In het uiteindelijke footer menu zijn er nog wat pagina’s weggevallen, omdat het anders een te lange lijst zou worden welke onoverzichtelijk werd.

Schetsen

Om een idee te krijgen van de nieuwe homepagina heb ik een aantal snelle schetsen gemaakt, hier zie je één van deze schetsen inclusief wat termen die mij hielpen nadenken over wat voor informatie ik zou gaan weergeven.

Uiteindelijk zijn er een aantal zaken veranderd in het uiteindelijke ontwerp, zo staat er weinig tekst in het eerste gebied, zijn de items in de kolommen eronder aangepast naar beter bruikbare elementen en heb ik meer sfeerbeelden tussen de gebieden ingevoegd.

Het nieuwe ontwerp

We beginnen met een hero sectie, hier is een geanimeerde headline. De dikgedrukte tekst benadrukt datgene waar Judo Vianen voor staat: Judo, Jiujitsu, plezier, sportiviteit en ontwikkeling. De twee knoppen daaronder zijn de twee belangrijkste functie van de website: Les afwezig en Proefles volgen.  De knop ‘Proefles volgen’ is het meest prominent, dit is voor nieuwe bezoekers één van de belangrijkste taken. De knop ‘Les afwezig?’ is voor huidige leden, die weten deze knop zonder problemen te vinden.

Voor bestaande leden

Bestaande leden komen vooral naar de website om zich af te melden voor een les, deze moet snel en makkelijk bereikbaar zijn, anders zullen de (ouders van) leden de moeite niet willen nemen om af te melden. 

Daarnaast willen bestaande leden weten wanneer er lessen, activiteiten en wedstrijden zijn. Daar is de Kalender voor direct onder het hero gebied én het menu onderdeel ‘Voor leden’.

Voor nieuwe leden

Mogelijk nieuwe leden zouden graag een proefles kunnen willen volgen, voor hen is de tweede knop in dit gebied. Mochten deze nieuwe leden alsnog twijfelen kunnen ze met een kleine scroll actie zien wat het lesaanbod is, hoe onze kalender eruit ziet en kunnen ze meer lezen over de vereniging.

De rest van de pagina

Daaronder hebben staat het laatste nieuws, om te laten zien dat de vereniging leuke dingen doet met elkaar én dat ze actief zijn.

Waarna je met verder scrollen de dojo regels, examen eisen en de pagina over de trainers tegenkomt. Mocht je dus meer willen weten over hoe de lessen worden gegeven en wat er verwacht wordt van de judoka, kan je dat hier vinden.

JBN Keurmerk

Judo Vianen heeft al meerdere jaren het JBN Keurmerk aan zich gekoppeld. Dit is voor nieuwe leden een bewijs van kwaliteit. Daarom heeft dit onderdeel zijn eigen plek op de pagina.

Footer

De footer bevat een klein stukje informatie over de vereniging, extra links, de kalender en de locatie van de dojo. Hoewel de naam Judo Vianen aangeeft in welke plaatst de vereniging zich bevindt, is het fijn te weten in welke Vianen (er zijn er namelijk 2 in Nederland). 

Ook hier benadruk ik nogmaals het keurmerk en zijn er links naar de twee belangrijkste social media kanalen.